למה הלימודים בפתוחה קשים?

Apr 28 / אילון אדם
במאמר זה נביט לעומק בסיבות שהופכות את הלימודים באוניברסיטה הפתוחה למאתגרים במיוחד, ונרחיב על נקודות המפתח שהוזכרו במאמר הקודם, "למה אין תנאי קבלה בפתוחה?" כמו למידה עצמאית, אחריות אישית, התמודדות עם הסחות דעת בבית וחוסר בהרכב חברתי ותרגולים מובנים, טיפים לפתרון חלק מנושאים אלו מפורטים בפוסט "טיפים ללמידה מהבית"

למידה עצמאית ומוטיבציה פנימית
בפתוחה הסטודנט ניצב מול חומר אקדמי צפוף וללא מורה שמכוון אותו שלב אחר שלב. זה לא רק עניין של “ללמוד לבד”, זו דרמה אישית שבה אתה מוודא כל משפט, מתווכח עם עצמך אם הקריאה באמת עמוקה מספיק, ושואל את עצמך שוב ושוב “למה אני עושה את זה?”. במציאות כזו המוטיבציה הפנימית היא לא תוספת נחמדה, אלא מנגנון הכרחי שמניע אותך משבוע לשבוע. ברגע שה“שלב הבא” לא מונח ברור על השולחן, כל טעימה של שעמום או עייפות יכולה להטיל ספק במטרת ההשקעה, ולגרום לך לבחון מחדש אם באמת כדאי להמשיך.

אחריות אישית וניהול זמן
בעוד שבמוסדות אחרים מבנה השיעורים קבוע וברור, באוניברסיטה הפתוחה הלו"ז בידיים שלכם בלבד. על הסטודנט לתכנן מתי לקרוא, מתי לפתור תרגילים ואיך לשלב את הלימודים בשגרת החיים. משמעת עצמית היא לא מותרות – היא תנאי הכרחי. ללא לוח זמנים מסודר, סיכויי ההצלחה נמוכים משמעותית.
כל סטייה קטנה עלולה להתגלגל ליום לימודים לא אפקטיבי. התחושה יכולה להיות של חירות, אך גם של “ריחוף” שבו בלי חבלים חיצוניים אתה עלול למצוא את עצמך מסתחרר בלוחות זמנים בפיגור.

רישום לבחינות והגשת עבודות במועד
המערכת שאילתא ומערכת המטלות מאפשרות רישום לבחינות והגשת עבודות, אך אם מפספסים את המועד – מרחב התמרון הולך ואוזל. אין מרצה שיזכיר ברגע האחרון על הגשה חשובה של ממ"ן חובה, ואין תזכורות להירשם לבחינה בזמן ואם אפשר גם קרוב לבית. רישום מוקדם והגשה מדוקדקת בזמן הם חלק מהאתגר האמיתי – אי־עמידה בהם עלול לגרום לדחיית מועד סיום הלימודים.

התמודדות עם הסחות דעת בבית
כשסביבת הלמידה היא גם הבית הפרטי, המשפחה, הטלוויזיה והמטלות הביתיות עלולים לגזול זמן יקר.
כל מה שלא קשור ללמידה: ארוחת ערב שמיד תיגמר, טלפון סלולרי שמפציר בך בהתראות, ואפילו רחש מכונת הכביסה בפינה. כל רעש קטן גורר אותך למשב רוח חדש, והחזרה לרצף הלימודי דורשת מאמץ מחשבתי רב.
הסטודנט חייב להגדיר מרחב ולוחות זמנים ברורים, ולהבהיר לשותפים לחיים זמנים שבהם הוא “ננעל” על מצב למידה. התמדה על שגרה קבועה עם שעות קימה והפסקות מסודרות תעזור לשמור על רצף למידה ולהימנע מסחות דעת.

חוסר בהרכב חברתי ותרגולים מובנים
באוניברסיטאות אחרות יש שיעורי תיאוריה בשילוב שעות תרגול מול מתרגל, ובמקביל קבוצות למידה שמחליפות ידע ומעשירות אחת את השנייה. בפתוחה כל אחד בדרך שלו: אין “מרתון ספרייה” מובנה שבו כולם הולכים לספרייה לתרגל את מה שהרגע נלמד, במקום זה אתה נדרש למלא בעצמך את החלל החברתי, ליצור לעצמך אווירה של למידה, להרגיש את המתח של ממ"ן שתכף צריך להגיש ואת הצורך בתרגול נוסף להטמעת החומר.
העדר “פידבק אנושי” בזמן אמת משאיר אותך לבד מול הטקסט, ולפעמים גם מול ספקות: האם הבנתי נכון את השאלה? האם הסיכום שלי מדויק? העוצמה של הלמידה האוטונומית מתגלמת כאן ביכולת שלך לשרוד בדידות אקדמית ולשמור על תחושת קדימה, כשאין אף אחד לידך שיאמר “יפה, תמשיך ככה”.

סיכום
האוניברסיטה הפתוחה מציעה יתרונות רבים — גמישות, נגישות ושוויון הזדמנויות — אך הם באים יחד עם אתגרים משמעותיים: למידה עצמאית מובהקת, ניהול משמעת וזמני הגשה קפדניים, התמודדות עם הסחות דעת וחיפוש עצמאי אחרי שותפים לדרך. כדי להצליח, נדרש שילוב של אוטודידקטיות, אחריות אישית וארגון, לצד מוטיבציה פנימית שמאפשרת להמיר מידע לידע ולהתקדם לאורך כל תקופת הלימודים.

לטיפים ללמידה מרחוק ואיך להתמודד עם הנושאים שהוזכרו לעיל, מוזמנים לקרוא את הפוסט בלוג בנושא: "טיפים ללמידה מרחוק".